onsdag 3. august 2016

Æres den som æres bør.

Å se hva andre lager er alltid spennende. Og veldig inspirerende. Jeg er derfor medlem av flere kreative sider. De jeg bruker mest er https://www.facebook.com/groups/279421005544683/, https://www.facebook.com/groups/fusedglassfanatics/ og https://www.facebook.com/groups/fusedglassfanatics/. Den første er en norsk side som omfatter alt av hobby, de to siste er utenlandske sider som dreier seg om glass. Selv om de er vidt forskjellige er det en diskusjon som går igjen: Hvor går grensen mellom inspirasjon og kopiering?

De fleste er enige om at direkte kopiering er uakseptabelt. Det er å være blindpassasjer på en annens kreativitet og arbeidsinnsats. Inspirasjon, derimot, ser de fleste som noe positivt. Vi blir alle inspirert av ting vi ser og opplever, og i alle fall jeg synes det er smigrende og veldig hyggelig hvis det jeg lager er til inspirasjon for andre.
Dette fatet ble jeg ganske nylig ferdig med. Fremgangsmåten fant jeg i en blogg skrevet av Jim Matthews, under navnet Glasshoppa. (http://glasshoppa.blogspot.no/search/label/Open%20Weave%20Rainbow%20Platter) Han på sin side hentet inspirasjon fra Caterina Fuscaldo (http://www.caterinafuscaldo.com/product/centro-de-mesa-cuadritos).

Når jeg ser på bildene fra Glasshoppas blogg ser jeg at fargene på mitt fat ligner de han har brukt. Men hva kan jeg si? Han har også god smak. :-) Hvis dere ser på videoen (i overkant av 6 minutter) vil dere se at han har laget flere varianter av samme fat, forskjellige farger og brent ved forskjellige temperaturer.

Så, er dette fatet mitt eget verk? Akseptabel inspirasjon? Han har laget en tutorial (beskrivelse av fremgangsmåten) og lagt tilgjengelig for alle som vil på nettet, så for hans del er det greit at jeg har laget dette fatet. Men kan jeg ta hele æren?

Uansett hva jeg lager ligger det teknikk bak, teknikk jeg har lært av andre, enten på kurs, ved å lese eller få råd gjennom nettsidene jeg er medlem av. Hvorfor ikke? Alternativet ville vært at alle skulle starte eksperimentering fra bunnen av. Veldig tidkrevende, og helt unødvendig bruk av ressurser. Selv med all verdens kunnskap til rådighet er det mye eksperimentering som må til for å få ønsket resultat. Alle ovner er ulike, å bare kopiere programmet til Glasshoppa ville ikke gitt det resultatet jeg ønsket.

Jobben med å lage fatet har jeg selv gjort, fra å regne ut hvor mange kvadrater jeg trengte til å skjære dem ut og finne riktig brennkurve.Den enkleste delen var faktisk å skjære ut 61 kvadrater. Med mye trening og riktig utstyr er det enkelt å skjære rette linjer i glass. Vanskeligere var det å velge hvilke farger og hvor mange forskjellige farger jeg skulle bruke. Og skulle det være transparent glass, eller ugjennomsiktig? Som dere kan se valgte jeg transparente farger. Det er det som gir det fine gjenskinnet fra lyset som skinner gjennom glasset.Neste punkt var å legge bitene sammen. Plassere fargene for å gi det resultatet jeg ønsket, "tilfeldig", samtidig jevnt fordelt, uten at grønt grenset mot grønt og rødt mot rødt. Mellomrommene mellom bitene skulle være jevne og ikke for store, da ville jo ikke glassbitene kunne feste seg til hverandre. Et puslespill. Da alt endelig var på plass var det å plukke opp rad etter rad og holde orden på rekkefølgen. For å sikre at glasset holdt seg på plass fra bordet til ovnen festet jeg bitene med litt lim i hvert hjørne. Jeg ville jo ha et firkantet fat, ikke en ugjenkjennelig klump med glass. Jeg ville at glassbitene skulle feste seg til hverandre og beholde den firkantede formen, ikke smelte helt sammen og bli veldig avrundet. Å finne riktig brennkurve kan være vanskelig, for lite varme og glasset fester seg ikke, for mye varme og det smelter helt sammen og hjørnene blir avrundet. (På bloggen til Glasshoppa kan dere se eksempler på de forskjellige brenningene.)


Fatet har høstet mye ros, og mange har vært interessert i det, men det skal beholdes.

Jeg vil gjerne høre fra dere som leser dette. Hvor henter dere inspirasjon? Hvor synes dere grensen mellom inspirasjon og kopiering går? Legg gjerne ved bilder av eller link til ting dere selv har laget.

4 kommentarer:

 1. Et veldig fint fat du har laget :)
  Jeg tenker at man kan ikke direkte kopiere andres arbeid for så å selge det, og da tenker jeg ned til den minste detalj.
  Men å bli inspirert, og lære seg nye teknikker av å se på andre syns jeg er innenfor hva som er greit. Så utvikler man jo ofte sin egen stil underveis.


  Takk for hyggelig kommentar hos meg :)

  Kortet koster 60kr,
  det er 15cm*15cm stort og leveres med en papirkonvolutt og en cellofankonvolutt.

  Send meg gjerne en mail om din mann ønsker å kjøpe kortet :)
  kortogsom@hotmail.com

  Hilsen Fredrikke

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sendt mail om kortet. :-)

   Vi er helt på linje med hva som er greit/ikke greit. Når du skal lære en ny teknikk er det greit å gjøre det samme som andre, men hvis det nærmest blir en tro kopi synes jeg det er riktig å si det, i stedet for å presentere arbeidet som sitt eget.

   Det er visst ikke alle som er enige, det er noen som ser noe fint og vil lage en eksakt kopi. Hva som er gøy med det vet jeg ikke, jeg synes i alle fall ikke det er spesielt kreativt. Og den morsomme biten kommer når du har lært teknikken og kan lage ditt eget design. Synes jeg, i alle fall.

   Slett
 2. Vakert resultat av arbeidet ditt.
  Eg kan ikkje forstå anna enn at når nokon legg ut tutorial på verka sine
  så er det for at andre skal dra nytte av det og prøve sjølve.
  Det må heller vere ei ære at nokon vil bruke idéen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det.

   De (oppegående) som legger ut tutorials vet at andre sannsynligvis vil prøve seg på det samme. Det er jo det som er hensikten med å lage en tutorial. De som bare vil vise hvor flinke de er kan nøye seg med å legge ut bilder.

   "Problemet", grensedragningen, oppstår når det ikke er en tutorial, men bare et bilde. Hvor likt er det greit å lage f.eks fatet, uten at det blir en "ulovlig" kopiering?

   Jeg skjønner ikke hvorfor noen vil kopiere andres arbeid (med mindre det er for å lære en teknikk), det er jo mye morsommere å følge sitt eget hode og lage eget design.

   Slett