fredag 3. juni 2016

#glassheals


This is the necklace I'm wearing today. My first attempt at wirewrapping, very pleased with the result.

Det glasset jeg brukes lages av BullsEye, en liten fabrikk i Portland, Oregon. Det har vært problemer med forurensning i området, og fabrikken har forbud mot å bruke en god del av materialene som gir glasset farge. 80% av produktene de produserer har de stanset med. Andre glassprodusenter støter på lignende utfordringer. En bedrift (Spectrum) har stengt på grunn av for lav inntjening de siste årene.

Glasskunstnere ble rammet av krisestemning og dommedagsprofetier, kan vi bare bruke klart glass nå?  Dette ble fort snudd til en utfordring, og uformelle konkurranser ble satt i gang. Hvem kan lage det fineste produktet i klart glass? Det er en holdning jeg liker hos kunstnere og kreative mennesker, det som andre ville sett som et problem blir en spennende utfordring.

Konspirasjonsteoriene florerer. 

Det hele er en heksejakt satt i gang av guvernør for å bli gjenvalgt (det er jo valgår). Det er flere mulige kilder til forurensing i området, bullseye er bare et beleielig mål for guernøren som vil vise handlekraft og omtanke for miljø og helse. Bullseye er en relativt liten bedrift, og om de må stenge har det lite direkte konsekvenser for beboere i området. Det er jo ikke så mange som jobber med glass. Som en liten bedrift har heller ikke bullseye lobbyister på lønningslista. 

Bullseye ligger visst også i et veldig attraktivt område, et område som andre (ikke navngitte, men rike og mektige) bedrifter ønsker å benytte. De har sannsynligvis bestukket guvernøren for å få henne til å legge så mange utfordringer i veien for bullseye at de til slutt blir nødt til å legge ned. 

Det som står i kursiv er en gjengivelse av enkelte ytringer på glassider jeg er medlem av, det er ikke mine meninger.
 
My latest (and second) plate. This one I'm keeping for myself.Glasskunstnere verden over har reagert. Hvordan få guvernøren til å ta til fornuft og forstå at glass faktisk er viktig for mange mennesker? Selvfølgelig er de vanlige metodene, som demonstrasjoner og sinte mailer og kommentarer på nettsider brukt. En mer uvanlig variant er å sende guvernøren blomster. Ikke visne blomster eller kaktus, som kanskje ville vært mest nærliggende i en sånn situasjon, nei da, fine, friske blomsterbuketter. Et annet forslag har vært å sende henne ting laget i glass, for å vise hva som vil forsvinne hvis det ikke lenger blir tilgang til farget glass. Og telegrammer. Det trodde jeg opphørte for lenge siden, men det finnes fortsatt, torsdag og fredag forrige uke skulle kontoret hennes oversvømmes med telegrammer. (Hvis du lurer på hvem du skal erte på deg, er glasskunstnere et godt valg, da får du blomster, gaver og telegrammer.)

En av de som har engasjert seg er Paul Tarlow, en dyktig glasskunstner som har laget (den lukkede) facebookgruppen FusedGlassOrg

Han prøver blant annet å gjøre glass og glasskunst kjent, og skape bevissthet for hva som står på spill hvis glass blir borte. Denne ukens "Call to action" er å bruke #glassheals. Jeg har lenge hatt lyst til å skrive om "krisen i glassverdenen", men ikke funnet riktig innfallsvinkel. Nå har jeg funnet den, og vil gjerne dele med dere det jeg skrev.

Mitt bidrag til #glassheals:

My life has been a bumpy road, I've been seriously ill both mentally and physically several times. Inspite of that I graduated Law School in Oslo 15 years ago. It was hard and took all my determination to even finish. Even as a student I suffered from severe depression. Two weeks before my final exam my grandmother died, but I managed to complete, and even got "Laud" (The best grade at the time.) Before I got the chance to start working I got physically ill, spent three months in and out of hospital. As a result, my mental problem got worse, and finally I had to realize I wouldn't be able to work. I got disability. Mental illness can suck all joy out of life, sucks up all your strength until life seems meaningless and you see yourself as a burden to people in your life. It was during this period I was first introduced to glass. First painting on glass, but I always felt that painting surfaces on finished products wasn't enough. Next step was jewelry, I cut and someone else fired. Now I do it all, designing, cutting, writing firingschedules and learning all the time. (I even teach what I have learned.) One day a week I am at "studio" working with glass. When I get home it is with a big smile and energy to do housework and other boring stuff the following day. A little over a year ago I was seriously physically sick again, my family didn't know if I would ever wake up from the medically induced coma. "Normally" (as in my life before glass) i would have fallen into a deep depression and given up on life. What happened is I decided life is too short not to follow my dreams, so I spent my savings and a generous christmasgift from my mother and bought a kiln.
From being depressed and feeling like a burden for the people I love, glass has helped me to become a happy and resourcefull woman. A woman who actually can help and bring joy to the people around. To really appreciate that I think you need to first experience the opposite.
‪#‎glassheals‬

Glasses I painted for my mother several years ago. Turned out very popular, so I painted a couple of more set for gifts.

5 kommentarer:

 1. Så mye fint du lager da. Koselig å stikke innom deg.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du liker det. Det har vært litt sporadisk med blogging, jeg har ikke hatt så mye å skrive om. (Venter på å få i gang min egen ovn. Gleder meg.)

   Hvis du vil se mer av det jeg lager kan du kikke innom facebooksiden min, som også heter Glasslykke. Der legger jeg oftere ut bilder.

   Slett
 2. Her var det mye lekkert, jeg er kjempefasinert av glass og du har laget masse fint :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Glass er et veldig spennende materiale å jobbe med, allerede første gang jeg prøvde skjønte jeg at det var "mitt" materiale. Hvis du får sjansen vil jeg absolutt anbefale deg å prøve å jobbe med glass.

   Slett
 3. Så nydelege ting du lager.
  Glassa er fantastiske.
  Takk for hyggeleg besøk hos meg.

  God sommar frå Anne-Mari

  SvarSlett